Metsätilan oston rahoitus

Metsätilan ostaminen on usein suuri hankinta, johon tarvitaan pankin rahoitusta. Rahoitusratkaisua tehtäessä pankki arvioi aina tapauskohtaisesti sekä ostajan lainanhoitokykyä että lainan vakuuksia. Molemmat ovat tärkeitä, mutta erityisen keskeistä on pitkäjänteinen lainanhoitokyky. Mikäli lainanhoitokyky ja vakuudet ovat riittäviä, metsätilan osto voidaan rahoittaa jopa kokonaisuudessaan lainalla.

Lainan vakuuden tarkoituksena on turvata pankin asemaa siinä tapauksessa, että lainan ottaja ei pysty hoitamaan lainan takaisinmaksua. Metsätilaa ostettaessa tila itsessään toimii usein lainan vakuutena. Lisävakuutena voidaan käyttää esimerkiksi asunto-osakkeita tai muuta omaisuutta.

Lainan korko muodostuu marginaalista ja viitekorosta, kuten 12 kuukauden Euriborista. Marginaali neuvotellaan aina asiakaskohtaisesti, mutta pääsääntöisesti marginaali asettuu tavallisen asuntolainan ja kulutusluoton marginaalien välille.

Metsän omistaminen ja puun kasvatus myyntikuntoon on pitkäjänteistä toimintaa. Tämän vuoksi metsälainan takaisinmaksuajat voivat olla pitkiä. Lainaa otettaessa ostaja voi suojautua koronnousua vastaan esimerkiksi ottamalla lainalleen korkokaton.